Veilig duiken, je uitrusting compleet hebben en niets kwijtraken

Duiken is een sport waarbij het belangrijk is dat je je omwille van de veiligheid goed voorbereidt. Veilig duiken start met een gedegen opleiding en door binnen de grenzen van je brevet en vaardigheden te duiken. Het begint al met de buddy check. Doe jij die nog?

De kracht van veilig duiken en checklists zit ‘m in de herhaling en steeds dezelfde volgorde hanteren. Mocht je een per abuis een stap overslaan merk je vaak toch dat er iets niet klopt. Bij de Open Water opleiding benadrukken we dit vanaf de eerste les!

Dit geldt ook voor je duikuitrusting. Aan de waterkant zie je meteen de verschillen tussen duikers die zich goed voorbereiden op hun duik. Sommigen duikers zijn super georganiseerd. De duikkist met de spullen wordt thuis altijd op dezelfde manier ingepakt. Bij het klaarzetten van het materiaal en het opbouwen van de duikset zit een rust en een specifieke volgorde. Na de duik gebeurt alles in de omgekeerde volgorde. De kist wordt weer op dezelfde manier ingepakt en dan nog een laatste controle of alles weer mee terug gaat. Bij anderen gaat dit rommeliger. Ze lopen veel heen en weer van auto naar de waterkant. Soms blijkt dat men vergeten is iets essentieels mee te nemen zoals een paar vinnen of een kap. Dan maar hopen dat er ergens iets te leen is.

De opbouw van de duikset is bij de een rommeliger dan bij de ander. Soms wordt de buddycheck overgeslagen. In het water blijkt dat het toch nog niet helemaal in orde is. Enkele voorbeelden: de duiker is zijn lood vergeten, heeft de computer niet om, de inflatorslang zit nog los of men is vergeten de tank open te draaien.

Met rust orde en regelmaat behoor je ook tot die groep duikers die alles onder controle heeft en klaar is voor een leuke ontspannen duik. Obeserveer dit eens aan de waterkant: Je ziet de verschillen!