Medische klachten bij het duiken

Iedereen herkent zich wel in bepaalde medische klachten bij het duiken zoals hoofdpijn, last van de oren of vermoeidheid. Houd je om te beginnen altijd aan de regel: Als je niet kan klaren, kan je vandaag niet duiken. 

Iedereen heeft wel eens dat een van de twee oren moeilijker klaart. Het is prima om dan te proberen langzaam af te dalen en regelmatig te klaren. Als je pijn begint te voelen ga je weer wat omhoog totdat het oor wel klaart. Maar als dit herhaaldelijk niet lukt ga dan nooit forceren en stop de duik.  

Als je regelmatig klaarproblemen hebt is het verstandig om naar een duikarts te gaan en het probleem te bespreken. Hij kan je oren bekijken en met je bepalen wat te doen. Bij een lichte verkoudheid zal het klaren ook moeilijk zijn of niet lukken. Wacht tot de verkoudheidsklachten weer over zijn voor je gaat duiken. Gebruik nooit een spray om de luchtwegen open te krijgen met duiken en neem geen pijnstillers. Je moet kunnen voelen wat er gebeurt met je oren.

Sommige duikers hebben last van hoofdpijn tijdens of na het duiken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan is koud water. Net als wanneer je in de winter door de kou fietst, kan koud water voor hoofdpijn zorgen. Je gaat onbedoeld spieren samentrekken die via het botvlies in je schedel hoofdpijnklachten geven. 

Ook langdurig zware duikuitrusting dragen voordat je in het water ligt, kan tot hoofdpijn leiden omdat je ook hier weer onbedoeld spieren samentrekt. Zet ook je duikmasker niet te strak. Beginners denken vaak dat een goed strak masker lekkages voorkomt. Het gevolg is echter dat het alleen maar lastiger wordt om je masker te klaren en de druk op het hoofd kan tot pijnklachten leiden. 

Drink voldoende water. Uitdroging kan ook tot hoofdpijn leiden en verhoogt de kans op decompressieziekte. Door het duiken droog je sneller uit. Duikers willen het drinken voor een duik wel eens vermijden omdat ze ervan moeten plassen. Maar drink voldoende! Zeker in warme vakantieoorden en bij meerdere duiken per dag.

Duiken voelt wellicht als een zeer ontspannende bezigheid maar ongemerkt verbrand je best veel energie met een duik. Voorkom vermoeidheidsklachten door ook voldoende rust te nemen voor en tussen de duiken.

Maar als je je lichaam goed verzorgt, fit blijft, alcohol en roken vermijdt en veilig duikt kan je zorgeloos en zonder medische klachten bij het duiken genieten van de oh zo mooie onderwaterwereld!