Jouw ademautomaat heeft onderhoud nodig. Laat regelmatig een ademautomaat onderhoud of service uitvoeren. Een algemene richtlijn voor onderhoud is minimaal om de twee jaar of na 70 duiken. Voor ademautomaten van duikscholen gelden andere regels. Hoe vaak jouw automaat onderhoud nodig heeft vind je in de handleiding van de fabrikant!
Alles begint natuurlijk met het zelf goed onderhouden van je ademautomaat. Spoel deze na iedere duik. Zeker als je de automaat in zout water of in een zwembad met chloor gebruikt. Spoel om het zand en andere verontreinigingen eruit te krijgen met schoon lauw zoet water. Een automaat die een tijd in gebruik is zit vaak vol met ophopingen van zand en er ontstaat een kalkafzetting op de onderdelen. Ook de O-ringen slijten. Wellicht merk je zelf al dat de automaat zwaarder gaat ademen of dat schuifjes zwaarder lopen.
Tijdens een servicebeurt halen we een ademautomaat volledig uit elkaar. We reinigen en ontkalken alle onderdelen met ultrasoon. Volgens de richtlijn van de fabrikant worden slijtage gevoelige onderdelen vervangen zoals alle O-ringen. Hiervoor gebruiken we speciale onderhoudskitjes die alle onderdelen bevatten die we in jouw automaat moeten vervangen. Vervolgens zetten we de automaat weer in elkaar en stellen we de ademweerstand weer opnieuw af volgens de waarden van de fabrikant. Tenslotte doen we nog een eindcontrole en lek-test als eincontrole of alles weer goed werkt.
Je krijgt een servicerapport met de datum wanneer de service heeft plaatsgevonden, met alle kenmerken en serienummers van je automaat en wat er tijdens het onderhoud gedaan is.
Je kan ook kiezen voor een tussentijdse kleinere controle. We inspecteren de automaat en stellen deze opnieuw af volgens de normen van de fabrikant. Het is mogelijk dat je toch het advies krijgt voor een volledige onderhoudsbeurt . We bespreken dit uiteraard vooraf. Als er mankementen gevonden worden die reparatie vereisen wordt dit uiteraard ook vooraf overlegd.
Kortom laat regelmatig een ademautomaat onderhoud of service uitvoeren door een erkende en gecertificeerde onderhoudsmonteur. Dit is belangrijk voor je veiligiheid onder water.
